דלקת פרקים שגרונית, המכונה בלועזית Rheumatoid Arthritis (RA) הינה מחלה המתבטאת בדלקת כרונית של מפרקי הגוף, ולעיתים מערבת מערכות נוספות. בבסיסה עומדת תגובה אוטו-אימונית בלתי מאוזנת המופיעה באנשים מכל הגילאים, אך שיאה בדרך כלל בעשור הרביעי לחיים ושכיחותה גבוהה יותר אצל נשים.
תסמינים של דלקת פרקים שגרונית
המחלה מלווה בתהליכים דלקתיים רב-מפרקיים, במרבית המקרים באצבעות הרגליים והידיים, כאשר אצל מרבית החולים מופיעות דלקות גם בברכיים, קרסוליים, כתפיים ומרפקים.
- הדלקות מאופיינות בחום מקומי, נפיחות, אדמומיות וכאבים, המופיעים הן בתנועה והן במנוחה ובדרך כלל מתגברים בשעות הלילה.
- תחושת נוקשות בעיקר בשעות הבוקר.
- מגבלות תנועה שעלולות להיעשות בלתי הפיכות במידה שהמחלה אינה מטופלת.
- עירוב מערכות נוספות: דלקות עיניים, פגיעה בחוט השדרה, יובש בפה, ולעיתים גם פגיעה במערכת העיכול, בלב ובריאות.
טיפול לפי הרפואה המערבית
מטרתו של הטיפול הקונבנציונאלי בדלקת פרקים שגרונית היא לדכא את הדלקת, להאט את התקדמות המחלה ולהפחית כאבים. יעדים אלו מושגים בעזרת 3 התערבויות מרכזיות:
- טיפולים שאינם מערבים תרופות כגון פיזיותרפיה, ריפוי בעיסוק ובניית תפריט מאוזן להפחתת משקל עודף.
- טיפול בעזרת תרופות בהתאם להתקדמות וחומרת המחלה. מדובר בעיקר בתרופות סטרואידיות וכן תרופות אנטי ראומטיות וביולוגיות.
- ניתוח – במקרים חמורים ואפקטיביות נמוכה של ההתערבויות הקודמות יישקלו ניתוחי החלפת מפרקים, הסרת מפרקים בכפות הרגליים והידיים, וניתוחי קיבוע של מפרקים.
טיפול לפי הרפואה הסינית
לאורך הדורות הוכחה הרפואה הסינית כיעילה ביותר לטיפול בכאבי פרקים שמקורם בדלקת פרקים שגרונית ומחלות אחרות. יחד עם זאת, חשוב להדגיש כי מטרתה אינה רק להקל על הכאבים אלא להגיע ולטפל בשורש הבעיה, תוך החזרה של גמישות ותנועת המפרקים שנפגעו. על כן, אני מבצע תשאול מעמיק כדי לאבחן את הסיבות והגורמים שעומדים בבסיס המחלה, ומתוך כך מתאים ההתערבויות היעילות ביותר שעשויות לשלב בין דיקור סיני, תזונה סינית, פורמולות ועוד.
לאורך כל התהליך אני מקיים שיחות מעמיקות עם המטופל על מנת לבחון את השפעת והתקדמות הטיפול, לבחון שינויים רצויים באורחות חייו, ולהביא לשיפור המיוחל בהרגשתו ובתפקודו היומיומי. ניתן להבין כי הטיפול באמצעות רפואה סינית ארוך בזמן יחסית לטיפול הקונבנציונאלי, אך הוא נעדר את השימוש בתרופות אגרסיביות, אינו מוביל לתופעות לוואי, וחודר כאמור אל הגורמים שבשורש המחלה עם ראייה הוליסטית של נסיבותיה וחיי המטופל בכלל.